DOĞRULUK VE DEMOKRASİ
Doğruluk, refah ve barışçıl bir toplumun daima mevcut olan bir ihtiyacıdır. Demokrasi de bu ihtiyacı gidermek için var olan bir sistemdir. Bu sebeple doğruluk demokrasiye benzetilebilir.
Mevzubahis yönetim biçimi, en dürüst yönetim biçimi sayılmasının yanı sıra, onu kabul eden ve benimseyen toplumlara huzuru ve barışı getirmekle yükümlüdür. Birçok gelişmiş toplumun bu sistemi seçmesinin ana sebebi de budur. Tarihi araştırırsak, demokrasinin geçmişteki bazı toplumlar veya devletlerde hâkim olduğunu görürüz. Böylece, bu sistemin, geçmişte nadiren karşılaşılsa da hep var olduğunu anlarız. Gelişmiş toplumlarının demokrasiyi seçmelerinin bir başka nedeni ise sistemin insan haklarını koruyup savunmasıdır. Bunun gibi ilkelere önem veren sistemlerin hâkim olduğu devletlerde askerî anlaşmazlıklar bir hayli azdır, çünkü çatışmalar veya savaşlar sonrasında zarar görenler kesinlikle insanlardır. Bu tür olayların anlatılması için 15 Temmuz 2016 tarihinde, Türkiye Cumhuriyeti'nin 65. Hükümetine karşı gerçekleşen darbe girişimi gayet sağlam bir örnektir. Bu olay sonrasında iki bini aşkın insan yaralandı ve 284 can kaybı kaydedildi. Meydana gelen bu tür olaylar demokratik sisteme ters düşer ve demokratik ilkelerin değerini düşürür. Bundan dolayı, bu yönetim biçimi, ilkelerinin önemini korumak amacıyla bu tür durumları önlemek veya engellemekten sorumludur. Ayrıca, demokrasi "fikir özgürlüğünün sistemi" olarak da adlandırılabilir. Zira fikir özgürlüğü diktatörlük veya oligarşi gibi yönetim biçimleri tarafından kınanan fakat demokrasi tarafından korunan, günümüz toplumlarında çok önemli bir ölçüttür. Bu ölçüt insanların duyulmayan sesinin duyulmasını sağlar. Böylece insanlar haklarını isteme kabiliyetinde olurlar. Demokrasinin ilkeleri sayesinde, hiçbir ülkenin hiçbir vatandaşı, diğerlerinden farklı kılınmaz. Tüm vatandaşlara aynı haklar tanınır ve hepsi eşit şekilde devletlerinin yönetiminde yer alır. Toplumun refahından ve huzurundan sorumlu olan yönetim, demokrasinin araçları, yani adil istatistik ve oy sistemi yardımıyla, her vatandaşın ihtiyacını ve fikrini önemser. Bu ihtiyaçları karşılamaya yönelik çalışmalar yürütür. Demokrasi sistemini ayakta tutan faktörler bunlardır ve hepsi insanların iyiliği için varlığını sürdürür. İnsanlara daha iyi, daha huzurlu ve adil bir yaşam süreci sağlar.
Sonuç olarak, dünyada huzur ve barış istenirse, demokrasinin sadece bir yönetim biçimi değil, âdeta bir kurtuluş yolu sayılması gerekir. Üstelik, geride kalan toplumlar, demokrasiyi seçerek çağdaş hâle gelebilir. Böylece, toplumun her üyesi eksiksiz bir hayat yaşar ve bu durum ülkenin gelişmesine katkı sağlar. Bunun yanı sıra, insan haklarının manevi değerinin farkına varılır ve bir varlığın veya cismin maddi değerinin ne kadar önemsiz olduğu anlaşılır. Bu vesile ile 15 Temmuz 2016'da gerçekleşen olaylar neticesinde hayatını kaybedenleri anıyorum ve onlara rahmet diliyorum.
Hepinizi saygı ile selamlıyorum. Teşekkür ederim.
08.06.2022
Victoria Burca